Paczki ze zdrową żywnością na Zachodzie?

Współczesna moda na zdrowe i lokalne produkty stała się inspiracją do stworzenia, przedsiębiorstw oferujących spersonalizowaną usługę dostawy zdrowych produktów spożywczych, prosto od lokalnych producentów. Europejskie farmy zaczęły dostarczać do domów naturalne wyroby, począwszy od świeżych owoców i warzyw, orzeźwiających ziół i przypraw, a kończąc na wartościowych produktach mlecznych. Wspieranie lokalnej produkcji to wyraz dbałości o środowisko naturalne ze względu na niższy ślad węglowy oraz na niższą sumę emisji gazów cieplarnianych wywołanych w procesie wytwarzania.

Wspieranie lokalnych przedsiębiorstw promuje ideę zrównoważonego rozwoju i fair trade, opartego o przekonanie, że handel to partnerstwo oparte na dialogu, przejrzystości i szacunku. Na całym świecie powstają marki, które we współpracy z lokalnymi producentami żywności oferują spersonalizowaną ofertę dostawy produktów sezonowych wprost do drzwi klienta.

Marka Abel & Cole z Wielkiej Brytanii specjalizuje się w dostarczaniu zrównoważonych i ekologicznych produktów w pudełkach, które umożliwiają indywidualny dobór oferty do swoich preferencji. Koncepcję terroir promuje rodzinna firma Le Campanier we Francji, która wyznaje zasadę wytwarzania produktów wolnych od pestycydów i chemikaliów. Owoce i warzywa są zbierane sezonowo, szanując środowisko, z którego pochodzą. Dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie, zważywszy na bogatą strukturę produktów, pełnych witamin i wartości spożywczych. Fakt ten wykorzystała włoska firma Cortilia oferując szeroką gamę pudełek z owocami, warzywami oraz roślinami strączkowymi dojrzewającymi w śródziemnomorskim słońcu. Nasz bliski sąsiad proponuje zbilansowane posiłki, które docierają bezpośrednio do niemieckich domów za pośrednictwem firmy ,,Regionales Gemüse”. Witryna Isarland Ökokiste zawiera tzw. kalendarz sezonowy, dzięki któremu klienci mogą planować posiłki w sposób zrównoważony, wybierając szeroką gamę składników ułożonych według pór roku. Wspierając tę ​​koncepcję, jesteśmy w stanie zmniejszyć zapotrzebowanie na zagraniczne produkty rolne i tym samym przyczynić się do rozwoju lokalnych przedsiębiorstw.

Idąc za trendem naszych zachodnich przyjaciół postanowiliśmy stworzyć sieć sklepów, rozmieszczonych na terenie całej aglomeracji śląskiej w ramach, której nasza społeczność może cieszyć się z pełnowartościowej i ekologicznej żywności. Zielona Stacja angażuje przede wszystkim osoby niepełnosprawne, które pod czujnym okiem naszych asystentów społecznych, zajmują się składaniem pudełek oraz kompletowaniem zamówień. Wspieranie lokalnej produkcji to model społecznej odpowiedzialności biznesu, który ma na celu umożliwić osobom niepełnosprawnym uzyskanie jak największej samodzielności w życiu codziennym, przy jednoczesnej aktywizacji zawodowej.